Joku tässä kysäisi että mitä mieltä Eric on suomalaisesta joulusta verrattuna hollantilaiseen.

Minulla on ollut tosi paljon onnea tavatessani Ericin joka on niin suomalaistunut että! Hollannin joulu on vähän niinkuin suomalainen uusi vuosi. Silloin syödään pikkulämpimiä tai luxusruokia ja juodaan viinaa, ihan rehellisesti sanottuna! Vasta viime vuosina on alettu jakamaan myös joululahjoja, mutta ihme kumma joulu ei ole sellainen tunnelmallinen juhla kuin meillä.

Suomessa ollessamme kun veljeni vaimo pakkasi jouluruokia autoon vaihdoimme Ericin kanssa muutaman sanan juuri tästä asiasta - ja Eric sanoi että Hollannissa nyt olisi ensin äiti ostanut jeneverit, viinit ja kaljat ja sitten alkanut ihmettelemään että onko vielä rahaa ruokiinkin, ja varmaan olis sitten vaan ostanut juustoa ja savumakkaroita yms pikkunaposteltavaa. Tärkeintä on että koko perhe on yhdessä juhlimassa ihan tavallisen musiikin tahtiin.

Ericille on tullut tärkeäksi näinä vuosina joulun odotus ja joulun koristelut, joulumusiikki,  kynttilän valot ja joulusauna kynttilän valossa havut tuoksuen, joulupyjama ja uudet sukat, uusi kirja ja suklaarasia - siis ihan kuin minäkin. Ja syödä mahansa täyteen ilman alkomahoolia. Jouluna ei meillä juoda... mikä appiukkoa vielä hieman kummastuttaa, mutta tykkää hänkin syömisestä! Meillä syödään suomalainen joulupöytä, joskus vähän muutellen alkuruokia.

Ensimmäisenä jouluna erehdyin järjestämään perhejoulun jouluaatolle. Kaikki oli hyvin ja minä touhusin keittiössä, kun ruoka oli tarjoiltu ja syöty, oletin että nyt sitten istutaan kaikessa rauhassa ja jutellaan ja vaikkapa pelataan joitain pelejä ja kuunnellaan joulumusiikkia. Katin kontit, porukka keräsi joululahjansa kasaan jo kello kahdeksalta, useimmat olivat saaneet sen kilisevän pullon... ja kipittivät lujaa takseihin tai omiin autoihinsa jotta pääsivät ajoissa kotiin sen pullon korkkaamaan. Sen joulun jälkeen vain Ericin isä on ollut tervetullut!!