Lumikide osui parikseni AnniTannin joulukalenterista. Oman kalenterini laitoin menemään Suomeen jo viime lauantaina, mutta kuten aina niin Hollannin paketit tuntuvat jäävän Suomen postiin ja tulliin ikuisuuden ajaksi. Kolmessa päivässä piti paketin olla perillä - ei ole vielä kuulunut Suomesta mitään eli tuskinpa on.

Tänä vuonna menemme Suomeen jouluksi joten jouluhöpinät ja jouluhommat taitavat jäädä vähemmälle kuin muina vuosina mutta höpisen sitten täällä sen sijaan.

Tänään tuli Sinterklaas Hollantiin, kuten joka vuosi, Pakettilaivallaan Mustapekkojen kanssa. Tänä vuonna laiva tuli Almereen ja rakkaani oli suunnitellut poliisien osallistumisen hälytyskeskuksen kannalta joten istuin sitten television edessä nenä siihen liimattuna keskipäivän.

2065546.jpg

Wikipedia kertoo Sinterklaasista näin:

Sinterklaas/Sint Nikolaas

Nimi Sinterklaas on hollantilainen mukaelma Pyhän Nikolauksen (Sint Nikolaas) nimestä. Hollantilaiset merimiehet toivat alkujaan mukanaan tiedon pyhän Nikolauksen jaloista teoista. Kun sitten 1400-luvulla Alankomaista tuli Espanjaan kuuluva alue, Nikolaus alkoi purjehtia sieltä käsin alusmaittensa alamaisia tervehtimään. Myöhemmin hänen nimensä muuntui muotoon Sinterklaas.

Hänen mukanaan kulki usein Zwarte Piet eli Musta Pekka, joka sulki tuhmat lapset säkkiin ja vei mukanaan Espanjaan. Tällä "uskomuksella" on juurensa keskiajan orjakulttuurissa, jolloin ainoat tummaihoiset olivat Espanjassa asuvia maurilaisorjia. Nikolaus taas oli parrakas pyhimys, jolla oli päällään papinkaapu ja joka ratsasti valkoisella hevosella. Aikoinaan hollantilaiset lapset jättivät puukenkäänsä Sinterklaasin hevoselle heinää, porkkanaa ja sokeripaloja. Zwarte Pietin tyhjennettyä kengät Sinterklaas täytti ne lahjoilla: kilteille lapsille lahjoja, tuhmille vitsakimppu.

Nykyisin piispanasuinen Sinterklaas purjehtii Espanjasta höyrylaivalla Hollantiin marraskuun puolivälissä, eri vuosina eri kaupunkiin, jossa hänet otetaan juhlallisesti vastaan. Marraskuun lopulla ja joulukuun alussa Sinterklaas ja Zwarte Piet kiertävät Hollantia, kuten Suomessa tontut, seuraamassa lasten käytöstä.

Hollannissa lahjat jaetaan illalla 5. joulukuuta, Pyhän Nikolauksen muistopäivän aattona. Jouluaatto on tavallinen työpäivä ja joulupäivä kirkollinen juhlapäivä.

Tänä vuonna vietämme töissä osaston joulujuhlan Sinterklaasina, jokainen ostaa jollekin työtoverille 10-20 euron arvoisen joululahjan, minä käyn Ikeassa ostamassa työntekijöille taas 30 euron edestä kynttilöitä yms, kokataan kotona ja tuodaan ruoat nyyttikesteihin. Ja miksikö näin.. siksi kun osa työntekijöistä on työvuorossa - ilta-ja yövuorolaisetkin pääsevät näin osallistumaan syöpöttelyyn!